A munkavédelem nem játék

Az ember gyerekkorában a játékok töltik be a legfontosabb szerepet, hiszen játékaink között töltjük gyermekei éveink során a legtöbb időt. Felnőve aztán lassan feledésbe merül kedvenc babánk, vagy kisautónk. Azonban az én esetemben ez nem egészen így történt, ugyanis egy játékgyártó cégnél dolgozom, osztályvezetőként. Nyilván már nem úgy tekintek a játékokra, mint kislány koromban, és más, komolyabb feladatok kötik le időm nagy részét.

Osztályvezetőként nem csak magamért felelek, hanem a részlegemen dolgozó összes kollégámért. A játékok ártalmatlanok, gondolhatnánk, azonban, amíg az alapanyagokból biztonságos gyerekjáték lesz, tehát a gyártás során, számos balesetveszélyes szituáció kialakulhat. A kinevezésem után kicsit tartottam is attól, hogyan tudok majd mindent felügyelni, így az egyik legfontosabb területet is, ami nem más, mint a munkavédelem. A félelmem hamar elszállt, amikor találkoztam az Active Safety által biztosított munkavédelmi szakemberrel. Szakértelmét látva rögtön megnyugodtam, tudtam, hogy munkavédelem szempontjából minden segítséget megkapok majd.

Bejárta a munkaterületet, felmérte, melyek azok a veszélyt jelentő helyek, melyek felelősek lehetnek a későbbi balesetek kialakulásáért. Ezekről készít majd egy kockázatértékelést, hogy biztonságossá tudjuk tenni a munkaterületet. Átbeszéltünk minden teendőt, a munkavédelmi felszerelések juttatási rendjét, az orvosi alkalmassági vizsgálatok nyilvántartását, és az esetlegesen érkező új gépek üzembe helyezését is. Szerencsére, a számomra legnagyobb félelmet jelentő munkavédelmi oktatásra is találtunk megoldást, hiszen az Active Safety ezeket is megszervezi helyettünk. Így minden részletet olyan könnyedén megbeszéltünk, hogy szinte már alaptalannak éreztem a korábbi félelmeimet, ennek ellenére nem szabad elfelejtenünk, a munkavédelem nem gyerekjáték.